leksands-otsikko

Leksandsin tarina alkoi 1920-luvulla, kun yrityksen perustajat Joon Olof ja Anna Olsson pystyttivät pienen leipomon omaan kotikyläänsä Taalainmaalle. Alkuun leipomo valmisti tuotteitaan pääosin oman kylän asukkaille. Sana erinomaisesta näkkileivästä levisi kuitenkin nopeasti ja leipomoon tarvittiin pian käynnistämisen jälkeen lisää työvoimaa. Perheen lapset, kolme tyttöä ja kaksi poikaa, saivatkin luvan kääriä hihansa ja osallistua varhaisessa iässä leipomon päivittäisiin askareisiin. Tuohon aikaan kaikki työ oli pitkälti aikaa vievää ja raskasta käsityötä.

Leksandsilla valmistetaan vielä tänä päivänäkin aitoa, leipomon kotipaikkakunnalle tyypillistä täysjyvänäkkileipää. Valmistuksessa käytetään ainoastaan luonnon omia raaka-aineita. Valmistettavan näkkileivän tärkein raaka-aine on laadukas ruis. Ruis hankitaan tarkkaan valikoiduilta, ”Svensk Sigill” sertifioinnin saaneilta sopimusviljelijöiltä. Ruis pyritään hankkimaan mitä kasvavimmissa määrin oman lähialueen viljelijöiltä. Kauimmaiset viljelijät ovat tänä päivänä 340 km päässä leipomosta.

Leksands on Ruotsin modernein ja toiseksi suurin näkkileivän valmistaja. Leipomon tavoitteena on tarjota kuluttajille korkealaatuista näkkileipää, ei olla suurin. Ammattitaitoinen henkilökunta, korkealaatuiset raaka-aineet ja pitkät, aina 1920-luvulta asti olevat perinteet, antavat Leksandsin valmistamalle näkkileivälle sille ominaisen hyvän maun.